​over Fenneke

Sinds 01-01-01 zijn Kleur&Vorm en ik, Fenneke Wortelboer, onlosmakelijk met elkaar en met wonen met een goed gevoel verbonden.

In die 18 jaren heb ik me gespecialiseerd als energetisch Droomhuis Ontwerper & kleurspecialist in de onbewuste invloed van alle facetten die een ruimte prettig maken. De keuzes die je maakt hebben invloed op hoe jij je er straks gaat voelen.

Zo kan een ruimte, kleur, licht, verhoudingen, materialen, akoestiek en meer, zorgen dat jij je er prettig voelt. Maar ook dat jij je soms niet fijn voelt in een ruimte, zonder dat jij je vinger daar precies op kunt leggen.

Mijn hele manier van werken heb ik ontwikkeld vanuit de gevoelskant van wonen. Het is een makkelijke manier om tot de kern van je woondoel te komen.

Zie ook een artikel over mij in de media

Fenneke Wortelboer       Functioneel & Energetisch Droomhuis Ontwerper

​Mijn eerste besef over de kracht van kleur

Zo’n 55 jaar geleden kwamen we geregeld langs een garage met blauw/groene deuren. Een ongewone situatie in die tijd, want blauw en groen vloekte immers nog. Ik merkte dat ik daar heel erg blij van werd.

15 jaar later heb ik een bedrijf ingehuurd juist omdat ze een knalblauwe met knalgroene vrachtwagen hadden. Ik had dat geankerd met die vroegere blije ervaring. Dat je op die basis je keuzes maakt vond ik intrigerend en heb me daar in gespecialiseerd. Kleur werkt op je onderbewuste. Op bepaalde vlakken wordt kleur nu door veel bedrijven bewust ingezet als marketingtool voor je huisstijl, wat wil je uitstralen, of vertrouwen scheppen.

De kracht van kleur is zo groot dat kleur kan je ook helpen met je persoonlijke ontwikkeling, pijnervaring verzachten, zorgen dat je rustig bent en veel meer. Interessant he? Dus ook in je woonomgeving doet kleur onderbewust iets met je welbevinden. Dezelfde kleur toepassen in verschillende ruimten kan een totaal ander effect te weeg brengen.

Daarom is mijn stelling dat je kleuradvies niet op afstand kunt geven. Een goede match hangt af van zoveel factoren. De ligging van de ruimte, de grootte en verhoudingen in de ruimte, lichtinval, de context waar het bij gebruikt wordt, de rest van het interieur, persoonlijke voorkeuren en meer.

Als ik je vertel dat de kleur wit al zoveel teweeg kan brengen begrijp je wellicht dat ik mijn boodschap wijd en breed wil verspreiden en zie ik het als mijn opdracht andere woonadviseurs bewust te maken van wat zij met hun adviezen teweeg kunnen brengen  en natuurlijk niet alleen met kleur.

Onderbewuste invloeden

Die onbewuste invloeden is ook waarin ik gespecialiseerd ben op het gebied van wonen. Kleur is daar maar één onderdeeltje van. Op het gebied van wonen is er veel meer wat onderbewust maakt of jij je prettig in een ruimte voelt. Zeg maar wat je niet ziet maar wel voelt. Daar geef ik ook regelmatig als spreker presentaties over. Wellicht begrijp je dan dat ik vanuit een ander uitgangspunt een ontwerp maak. Een mooi plaatje is 1, maar je er prettig voelen is zeker zo belangrijk.

Voor de een heeft thuis een andere betekenis dan voor de ander. Wat de een rotzooi vindt kan voor de ander zeer waardevol zijn. Dat is ook waarom ik vind dat je altijd zelf de beslissingen moet nemen over je eigen spullen. Uiteraard help ik je daarbij met inspiratie en ondersteun je bij bewust keuzes maken.

Doordat ik me gemakkelijk kan invoelen in anderen merk ik dat er soms onder je wensen iets anders ligt. Daar maak ik je van bewust waardoor je inzicht krijgt wat voor jou belangrijk is. Zodat jij je niet afhankelijk maakt van de adviseur zijn / haar kaders. Niet de adviseur kiest maar jij als bewoner.

​Prettig wonen gaat over voelen, over jouw thuisgevoel

Trends hebben daar niets mee te maken. Onbewust kan de omgeving jouw welbevinden beïnvloeden. Zo kan je heel erg moe worden, slaperig, onrustig, zelfs ziek worden in een ruimte.

Gelukkig kan je het ook omdraaien. Je kunt een ruimte zó maken dat je er heel blij van wordt. Waar je geniet en blij wordt van elk zonnestraaltje zo gauw je ‘s morgens opstaat. Dat je rust en balans in je hoofd ervaart als je je prettig in de ruimte voelt. Meerdere facetten spelen daarbij een rol en juist in die facetten die een ruimte prettiger maken ben ik ruim 18 jaar gespecialiseerd.

Wat jouw bouwplan voor je droomhuis prettiger maakt wil je natuurlijk graag weten en toe kunnen passen vóórdat je je droomhuis laat bouwen. Daar geef ik vaak presentaties over op woonbeurzen en nieuwbouwbeurzen. Dat is natuurlijk een heel andere benadering dan over trends en een benadering vanuit de buitenkant. Steevast krijg ik dan de opmerking zo had ik het nog niet bekeken.

​Met 2 benen op de grond

Zo help ik mensen met bouwplannen die hun droomhuis willen vormgeven met inspiratie en ondersteuning om meer grip op hun ideale plattegrond te krijgen. Helpen de juiste beslissingen te nemen in een hectische periode waarbij je in een hele korte periode beslissingen moet nemen waar je de consequenties nog niet eens kunt overzien, maar wel een grote impact kunnen hebben op je leefplezier. Ik help je bij alle facetten die maken dat functionaliteit, het gebruik van de ruimte, je woonplezier, je eigenheid en je prettig voelen uitgangspunten zijn.

Dat is niet alleen praktisch maar zorgt ook voor minder stress. Want keuzes maken wordt een stuk gemakkelijker, want je weet precies wat je wilt en begrijpt de effecten. Heel fijn voor twijfelaars, want spijt achteraf is verleden tijd. Je begrijpt waarom je voor iets kiest. Of het nu over kleur, materialen of over de effecten van je keuzes bij bouwplannen gaat. Jij zelf bent de enige die weet wat goed voor je is, daar inspireer en ondersteun ik je bij. Zo houd je zelf overzicht.

Wonen is persoonlijk en dat weet jezelf het best

​Als opdrachtgever wil je toch het liefst graag je eigen huis indelen/ inrichten en niet afhankelijk zijn van advies van een ander?

​Om wie gaat het eigenlijk?

Zo heb ik dan ook mijn tenen krom in de schoenen bij de woonprogramma’s waar mensen de deur uit moeten, nog even mogen ze vertellen waar ze veel waarde aan hechten, Ook gaan ze nog even mee naar de winkel waar ze wijzen op een bank die ze lelijk vinden. Wat schetst mijn verbazing? Komen ze terug blijkt hun dierbare kast van oma is doormidden gezaagd of heeft een kleurtje gekregen en daar staat die dan die gruwelijke bank die ze afgewezen hebben.

Dan hoor ik ook steeds: ‘ik heb gekozen voor …. GRRRR!!! Om wie gaat het eigenlijk? Ik kan daar niet bij. Juist jij hoort daarbij te zijn. Je wordt pas echt geholpen als je inzicht krijgt waarom het soms niet lukt en handvatten krijgt hoe je dat zelf kunt oplossen een volgende keer. Bovendien is mooi wonen niet hetzelfde als prettig wonen. Waar gaat het uiteindelijk om? Om de buitenkant of om de binnenkant?

Rode draad

Ook werd ik via kleur docent. Zo werd ik door een interieurarchitect benaderd, die les gaf op de Interieur Academie. Ze vroeg of ik voor haar de les over kleur aan haar groep cursisten binnenhuisarchitectuur wilde geven. Dat heb ik gedaan en al snel vroeg de Interieuracademie of ik zelf ook les wilde geven.

Daar heb ik JA op gezegd. Met heel veel plezier heb ik vervolgens in de 8 jaren daarna honderden cursisten opgeleid tot professioneel Interieurstylist. Vooral prikkelen tot creativiteit, de onbewuste werking van hun interieurontwerpen laten voelen, inzicht geven in dat wat een ruimte, kleur, licht, materialen en nog veel meer, te weeg kan brengen bij de bewoner.

Ik maakte de lessen vanuit mijn eigen specialisme:” wat ruimte en onder andere kleur met jouw welbevinden kunnen doen”. Dat is vanuit een geheel ander uitgangspunt dan “normaal gesproken”. Zo gaf ik niet 1 les over kleur maar 8 lessen en dan ook vooral over de invloed van jouw kleurkeuzes op het welbevinden van de bewoners. Ook de aanpak verschilt. Graag wil ik zonder kaders je zelf laten ervaren wat de effecten kunnen zijn.

Voor het externe examen moest voldoen je aan allerlei kaders. Dat voelde als remmingen tot creativiteit voor de cursisten. Met als resultaat dat de meeste werken erg op elkaar leken. Je kon precies zien wat op dat moment in de mode was. Weg was ineens hun unieke inbreng wat juist zo goed hun talent en creativiteit liet zien.

Het ging steeds meer wringen. Totdat ik op een gegeven moment dacht: 'Ik wil het helemaal op mijn eigen manier doen, mijn passie volgen en vanuit mijn expertise delen'. Want het gaat er toch niet om hoe je het doet maar waarom en wat je doet. Niet om het proces maar de inhoud. Doel: mensen blij maken.

Mijn kennis en werkwijze wil ik graag verspreiden om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden zelf hun beslissingen te maken die goed voor hen voelen. Daarom leid ik mensen op tot professionals​.


Mijn eigen interieur-opleiding  

Dat is ook de reden waarom ik een paar jaar geleden zelf mijn eigen intuïtieve interieur-opleiding heb ontwikkeld die energetisch een laag dieper gaat. Namelijk vanuit de gevoelskant van wonen.
Waarbij je van je ratio naar je gevoelskant gaat. Dat kan voor perfectionisten in het begin soms best lastig zijn. Al heel snel leer je op je gevoel te vertrouwen. Vaak krijg ik terug dat cursisten ook persoonlijk zijn gegroeid en zich veel zekerder voelen.

In deze opleiding gaat het juist erom dat jij de klant volgt in wat zij belangrijk vinden. Jouw taak wordt juist luisteren en invoelen zodat jij de klant kunt inspireren en hen bewust maken van hun mogelijkheden, zodat zij zelf hun keuzes kunnen maken. Dat is echt een ander uitgangspunt.

​Mijn Missie is:

De wereld een beetje mooier/prettiger maken. Daar wil ik een steentje aan bij dragen door zoveel mogelijk mensen zich prettig te laten voelen in hun eigen woonomgeving. Ik ben ervan overtuigd dat als iedereen een prettige (thuis)basis heeft er uiteindelijk meer harmonie in de wereld zal zijn. Ieder beetje helpt! Mijn interieuropleiding en spreekbeurten dragen daaraan bij.

​Mijn Visie is:

​Om mijn missie mogelijk te maken vind ik het belangrijk dat je zelf weet hoe je voor die prettige basis kunt zorgen. Zodat je niet afhankelijk bent van de kaders van anderen. Heilig ben ik ervan overtuigd dat iedereen diep van binnen best wel weet wat je wilt. Alleen zijn we zover van onszelf afgeraakt dat we moeite hebben om daarop af te stemmen. Daar heb je soms maar een klein steuntje bij nodig.

​Ik doe het anders

Mijn manier van werken, ondersteunen en inspireren op de achtergrond, wil ik verder uitdragen en tot nieuwe standaard maken. Inzicht geven in plaats van keuzes voor een ander als adviseur. Want ik vind dat als de opdrachtgever de consequenties van de mogelijkheden helder heeft hij / zij heel goed zelf keuzes kan maken waar ze blij van worden. Het is bovendien veel fijner als je snapt waar je uit te kiezen hebt.

Zo ontwerp ik complete droomhuizen echt samen met jou als opdrachtgever vanuit jouw eigen interieur, vanuit gebruik (lees functionaliteit) jouw ideale indeling en hoe de ruimte voor jou prettig voelt. Van binnenuit naar buiten ontstaat je thuis om je heen.


Wil je weten of ik je kan helpen bij je bouwplannen, het kiezen van materialen of kleuren, het ontwerpen van badkamer, keuken en nog veel meer. Of wil je graag zelf Prettig Wonen Specialist worden?

Voor advies, de intuïtieve interieuropleiding, kleur-trainingen of andere cursussen die ik op dezelfde manier geef waardoor je inzichten krijgt en die je nergens anders zult vinden, maak een afspraak of bel direct 06 5314 3565.